Dalsbygda

Dalsbygda

Dalsbygda er en unik og vakker fjellbygd på grensen mellom Innlandet og Trøndelag, med kun 20 minutter til Røros og 40 minutter til Tynset. Her i et isolert fredsparadis finner du en egen liten verden med tilnærmet 600 innbyggere, hvor det yrer av liv, muligheter, karakter og sjarm. Det er det sted hvor man kan trekke seg tilbake, senke skuldrene, og finne igjen roen man lett kan miste i hverdagen. Her finner du nærbutikken Joker midt i hjertet av bygda, med kun en kort kjøretur til bygdas naboer for flere butikkalternativer.
Dalsbygda, til tross for et lite kompakt sentrum, byr på et enormt areal med ypperlige turmuligheter, enten om du foretrekker turer i skog og mark eller toppturer til fjells – eller ønsker du kanskje å oppleve aktiv seterdrift? Alt dette finner du innenfor bygdas grenser. 

Mat og kultur

Kølbua Kafe

Det er flere muligheter i bygda for matservering og kulturelle opplevelser. I kjernen av bygdas sentrum finner du Kølbua Kafé, et sentralt møtepunkt og kultursted midt i Meierigården. Kafeen er åpen i helger på vinteren, og hovedsakelig hver dag om sommeren. I tillegg er Kølbua en viktig del for kulturlivet i bygda, hvor det holdes både selskaper, konserter, møter, og andre arrangementer.

Like ovenfor Kølbua, på Rønningen Gård, ligger også Rønningslemmen. Rønningslemmen er et moderne og unikt selskapslokale med enorm kvalitet på både mat, drikke og trivsel. Her foregår alt fra julebord til konferanser, og de ansatte her på Rønningen Gård står for hele din opplevelse; overnatting og transport til Rønningen Gård, catering, prosjektor og mikrofoner til seminarer og konferanser, osv. Her får du en opplevelse du sent vil glemme.

Tar du turen innover i Vangrøftdalen om sommeren, kan du også finne Utistuvollen Seterkafé - en perle man må oppleve for å forstå skjønnheten av. Her får du kjøpt hjemmelaget, tradisjonsrik mat i flotte, tradisjonelle omgivelser, hvor sauer og kyr på beite i nærområdet fort kan ta turen innom for å hilse på. Denne utekafeen holder åpent om sommeren, og her får du blant annet kjøpt setervaffel, skjørost og rømme, tynning, og annet smakfullt. Siden Utistuvollen er en utekafé, er det lurt å ta med klær tilpasset været, og det gir en flott mulighet til å sosialisere deg og treffe andre godtfolk i nærområdet.

Idrett og aktiviteter

I tillegg til Dalsbygdas unike turmuligheter, er det også et aktivt idrettsliv å finne her. Idrettslaget Nansen er Dalsbygdas eget idrettslag, som har klubber innen ski, turn, trim, fotball og håndball. Miljøet for ski har alltid vært sterkt til stedet, med blant annet skirenn i den lokale lysløypa, og hopprenn i Åsenkollen i Jakobsåsen. I selve Jakobsåsen er mulighetene for turer – sommer som vinter – flotte og varierte, med blant annet et velkjent turmål blant lokalbefolkningen kjent som Appelsinvarden.
Idrettslaget er også aktiv innen de andre grenene, hvor både unge og eldre aktivt deltar i forskjellige aktiviteter. IL Nansen er et idrettslag med lang historie, og er basen for Dalsbygdas egen lokalavis Nordavær – et blad med lokale og interne nyheter i bygdesamfunnet som utgis i ny utgave fire ganger per år.
IL Nansen er en stor og viktig del for Dalsbygda. I tillegg er det kun en kort biltur på under 10 minutter til kommunesenteret Os, hvor du blant annet finner Oshallen med idrettshall og Aktiviteten Treningssenter.

Klima i Dalsbygda

Dalsbygda har innlandsklima med lite nedbør, kalde vintrer som gir en lang og stabil vinter der du er garanter skiløyper i påsken. Somrene er relativt kjølige på grunn av høyden over havet, men både juni, juli og august kan ha dager med temperaturer opp til 30 grader selv om temperaturforskjellene mellom dag og natt varierer mye.

Gjennomsnittstemperatur

Måned

Januar

Februar

Mars

April

Mai

Juni

Juli

August

September

Oktober

November

Desember

Temperatur

-7°C

-6°C

-3°C

1°C

7°C

12°C

16°C

14°C

10°C

3°C

-2°C

-6°C

Jakobsåsen Hyttegrend er et perfekt sted for deg som ønsker deg tilgang til idrett, kultur, natur, og et livlig bygdesamfunn, samtidig som noe eget å trekke deg tilbake til. Her lever du på toppen av verden med utsikt mot bygdas daler og det majestetiske Hummelfjell, hvor dine muligheter kun er et fotskritt unna.